Dannebrog - en vigtig del af danskheden - faldt fra himlen ned til de nykristnede danere under et slag i 1219, siger myten. Udsnit af C.A. Lorentzens maleri, 1809

Dannebrog - en vigtig del af danskheden - faldt fra himlen ned til de nykristnede danere under et slag i 1219, siger myten. Udsnit af C.A. Lorentzens maleri, 1809

 

Danskhed eller multikultur?

Har Danmark kurs mod borgerkrig, som nogle hævder? Eller er multikultur slet ikke svært? Og hvad er overhovedet danskhed? Sociolog René Karpantschof gør en indviklet debat meget nemmere.

Indvandringskritiske debattører, politikere og dansknationale grupper har længe talt om modstandskamp mod muslimer og landsforrædere. René Karpantschof er forfatter og medforfatter til flere bøger og forskningsartikler om højrepopulisme, nynazisme og antiracisme, og han fortæller i dette foredrag, hvorfor vi skal tage snakken om borgerkrig alvorlig.

Faren ved den nuværende debatform – f.eks. på de sociale medier – er, at det kan undergrave samværet på danske skoler og arbejdspladser, i foreningslivet og lokalmiljøet, og blandt venner og familie. I værste fald risikerer vi et fremtidigt Danmark med unødvendig uforsonlighed og et generelt radikaliseret politisk liv. De færreste ved, at situationen faktisk allerede har kostet menneskeliv herhjemme blandt både indvandrere, antiracister og indvandringskritiske danskere.

Er man racist, fordi man ser skævt til larmende 'araberdrenge', eller fordi man forarges over asylsøgeres butikstyveri? Nej, det er man ikke. Men der bliver sagt regulære racistiske ting i nutidens Danmark, og racisme er en farlig tendens, som har ført til forfærdelige historiske tragedier. René forklarer, hvad forskellen er på almindelige fordomme, fædrelandskærlighed og religionskritik på den ene side og konfliktoptrappende racisme og hadpropaganda på den anden.  

Han mener ikke, at den ophedede udlændingedebat alene skyldes højrefløjen. Også islamister og venstrefløjsfolk bidrager til den fastlåste lejrtænkning, hvor man blot forstærker egne fordomme og konsekvent tror det værste om ’de andre’.

Heldigvis er forskellige kulturers sameksistens slet ikke er så umulig, som det nogle gange gøres til. Gammeldanskerne og nydanskerne kan sagtens blive bedre til interkulturel forståelse og gensidig respekt, så vi alle kan være her. Men hvad så med 'danskheden' og demokratiske værdier om frihed, lighed og retten til at kritisere?

René Karpantschof er cand.mag. i historie, ph.d. i sociologi og tidligere forsker og underviser på Københavns Universitet. Han er nu selvstændig fagbogsforfatter, historisk konsulent for tv og radio samt en populær og meget engageret foredragsholder.